Destilace

Destilace

Po získání surového alkoholu z cukerné šťávy následuje proces destilace neboli pálení.

Během první destilace jsou ze surového alkoholu finálně odděleny zbytky cukrové třtiny, které ve "Vesou" šťávě zůstaly v průběhu kvašení. První destilace je prováděna ve speciálním destilačním kotlíku a trvá obvykle jeden den. Jejím výsledkem je prvotní rum s obsahem alkoholu mezi 50 - 60%. Následuje druhá a třetí destilace ve dvou měděných destilačních kotlících, které prvotní rum zušlechtí a získají z něj rum s obsahem alkoholu až 96%.

Takamaka rumy se destilují po menších dávkách, které jsou pak po skončení procesu smíchávány a dohromady skladovány v ocelových nádržích. V nádržích se poté nechávají 3 měsíce odstát, než jsou uloženy do barelů. Tato tříměsíční "pauza" má na rum blahodárný vliv, protože mu dává čas k odpaření nestabilních částic, díky čemuž získává svou typickou jemnou chuť.

Poslední fází výrobního procesu je etapa zrání v barelech.

 
  Třtina Kvašení  Destilace  Zrání