Po získání surového alkoholu z cukerné šťávy následuje proces destilace neboli pálení. Během první destilace jsou ze surového alkoholu finálně odděleny zbytky cukrové třtiny, které ve "Vesou" šťávě zůstaly v průběhu kvašení. První destilace je prováděna ve speciálním destilačním kotlíku a trvá obvykle jeden den. Jejím výsledkem je prvotní rum s obsahem alkoholu mezi 50 - 60%. Následuje druhá a třetí destilace ve dvou měděných destilačních kotlících, které prvotní rum zušlechtí a získají z něj rum s obsahem alkoholu až 96%. Takamaka rumy se destilují po menších dávkách, které jsou pak po skončení procesu smíchávány a dohromady skladovány v ocelových nádržích. V nádržích se poté nechávají 3 měsíce odstát, než jsou uloženy do barelů. Tato tříměsíční "pauza" má na rum blahodárný vliv, protože mu dává čas k odpaření nestabilních částic, díky čemuž získává svou typickou jemnou chuť. Poslední fází výrobního procesu je etapa zrání v barelech. |
|||||
Třtina | Kvašení | Destilace | Zrání | ||